De 7 Største Vægttabs-Myter, Der Afholder Dig Fra At Få Resultater!

Jacob Lind Vægttab Leave a Comment

Det kan være en jungle at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, når du skal tabe dig. Der er et hav af forskellige måder at gøre tingene på, men også lige så mange myter, der afholder dig fra at få den krop, du drømmer om.

Hvis du er ude efter at få en fit, markeret og sund krop, så er det utroligt vigtigt, at du får styr på, hvad der er rigtigt og forkert. Når du har læst denne blog, vil du have styr på de 6 største myter om vægttab, der holder dig tilbage fra at komme i den form du ønsker.

Myte 1: Flere måltider om dagen øger din forbrænding

Flere studier viser, at det ikke gør nogen forskel om du spiser 1-2 måltider om dagen eller 5+. I sidste ende handler det om den samlede mængde af mad, som du har spist på en dag, altså det samlede antal kalorier.

Når det kommer til vægttab, er det ikke vigtigt, hvor mange gange du spiser om dagen, det gør nemlig ikke nogen forskel. Det handler i bund og grund om at finde den livsstil, der passer bedst til dig. Hvis du i løbet af dagen har travlt, og ikke har tid til at spise 4-6 måltider, så er der ingen grund til, at du stresser over det. Og ligeledes, hvis du bedst kan lide at have en masse små måltider i løbet af dagen, så kan du sagtens vælge det. Det vigtigste er ikke hvor mange gange, du opdeler det på, men mere kvaliteten af den mad du spiser.

Jeg ser tit, at folk der har mange måltider i løbet af dagen, har en tendens til at spise mere, og i nogle tilfælde kan det resultere i overspisning. Når det er sagt, er der rigtig mange mennesker, som det fungerer godt for at spise mange måltider, så længe at der bliver fokuseret på sunde råvare.

Kan 1 måltid om dagen være nok?
Fasting er meget populært for tiden, og der er rigtig mange både mænd og kvinder, der har prøvet at faste. Hvis du er mand kan fasting være en rigtig god ide, og et godt værktøj til hurtigt at smide en masse kilo fedt, men igen handler det om din livsstil, og om fasting er noget, du kan få til at passe ind i din livsstil.

Kan jeg også faste som kvinde?
Nej, jeg fraråder stærkt alle kvinder at faste. Det generelle problem opstår efter et par ugers faste, hvor det påvirker kvinders hormoner negativt, og i mange tilfælde resulterer det i, at de ikke længere kan tabe vægt. Det kan tage flere uger, hvis ikke måneder at komme tilbage på rette spor, så kvinder, hold jer fra at faste!

Myte 2. Kulhydrater feder

De sidste par år er der opstået en myte, om at kulhydrater nu er den store synder, og at du bliver nødt til at undgå dem helt, hvis du vil tabe dig.

Sandheden er, at der er kæmpe stor forskel på, hvor godt forskellige mennesker håndterer kulhydrater. Generelt kan man sige, at jo højere fedtprocent du har, jo dårligere kan du håndtere kulhydrater. Så hvis du er i god form, og har en forholdsvis lav fedtprocent, så er det vigtigt, at du får en del kulhydrater. Modsat hvis du er overvægtig, så kan det være en god idé at holde igen på kulhydraterne. Hvis din evne til at håndtere kulhydrater bliver meget forværret, opstår der over tid type 2 diabetes.

Det er dog vigtigt, at du ikke fuldstændigt undgår kulhydrater. Når folk vælger at gøre dette over længere tid, kan det resultere i hormonelle ubalancer, som kan være meget svære at få styr på igen. Det resulterer i, at mange der undgår kulhydrater helt, får svært ved at blive ved med at tabe sig over længere tid.

Hvis du gerne vil undgå hormonelle ubalancer og at dit stofskifte går i stå, bør du aldrig undgå kulhydrater helt. Hvis du er overvægtig, kan du prøve det der hedder ”carb cycling”.

Carb cycling handler om, at du spiser dine kulhydrater på nogle bestemte dage. En god måde at gøre dette på er eksempelvis ved at spise dine kulhydrater på dine træningsdage, lige efter du har trænet. På den måde går der nogle dage imellem du får kulhydrater, og det vil i de fleste tilfælde resultere i et markant hurtigere vægttab.

En anden fordel ved at spise dine kulhydrater efter træningen, er, at din krop er mere modtagelig over for næringsstoffer, så den mad du spiser vil blive brugt til at genopbygge muskler.

Hvilke typer af kulhydrater er gode?

Når vi snakker kulhydrat, er der 2 slags vi skelner imellem, langsom optagelige og hurtige optagelige kulhydrater. Kort sagt bør du indtage langsom optagelige kulhydrater frem for hurtige.

Hurtigt optagelige kulhydrater hæver dit blodsukker og insulin meget, og sender en masse unødvendig sukker ud i dit blod.
Hvis du bliver ved med at spise hurtigt optagelige kulhydrater, vil kroppen ikke kunne forbrænde dens fedtlagre, og du vil føle mere sult, hvilket leder dig til at spise mere.
Hvis denne onde cirkel fortsætter, vil det resultere i, at du tager mere og mere vægt på.
Hurtige kulhydrat inkluderer, pasta, hvide ris, hvidt brød og kartofler.

Langsom optagelige kulhydrater hæver dit blodsukker meget mindre, og mætter i meget længere tid. En anden fordel med mange langsomt optagelige kulhydrater, er, at der er langt mere protein og fibre i dem, så de er generelt langt sundere for kroppen.
Eksempler på langsomt optagelige kulhydrater er linser, bønner og brune ris.

Du bør altså spise færre hurtigt optagelige kulhydrater, og fokusere mere på de langsomt optagelige.

Sund Tallerkenfordeling

Vores anbefalede tallerkenfordeling

Myte 3: Du bliver fed af fedt

En af de værste og mest skadelige myter er, at du bliver fed af at spise fedt. Fedtforskrækkelse har været et problem i mange år, men det blev især forstærket i high carb, low fat årene. Desværre opdagede man, at på trods af at folk undgik fedt, så blev folk hverken sundere eller tyndere, og det er der flere grunde til. Alligevel er fedt stadig noget mange prøver at undgå, og fedtforskrækkelse er stadig noget mange mennesker går rundt med.

Selvom antallet af kalorier du spiser er en vigtig del for et succesfuldt vægttab, så er det langt fra den eneste faktorer, der har indflydelse på din krops evne til at forbrænde fedt. Nogle former for fedt er fuldstændig essentielle for sundhed, læs her. Studier har også vist, at fedt hjælper til at beskytte os mod flere sygdomme, heriblandt verdens største dræber: hjertekarsygdomme.

Hvorfor spise fedt?
Uden fedt kan kroppen ikke optage mange livsnødvendige næringsstoffer. Mange af kroppens vitaminer er udelukkende fedtopløselige. Det vil sige, for at kroppen kan optage vitaminer i din mad, er det fuldstændigt nødvendigt at du spiser fedt.

Hvilke fedtkilder bør du så spise?
Der er stor forskel på hvilke fedtkilder, der er sunde for din krop, og hvilke der skader.

Det vigtigste når vi snakker fedt, er det man kalder omega 3 og 6 forhold. For at forholdet mellem omega 3 og 6 bliver helt optimalt, bør du spise cirka lige meget af begge dele. Det er de færreste, der får nok omega 3 til at forholdet bliver perfekt. Hvis du forbedrer dette forhold, vil du automatisk også opnå en langt sundere krop. Generelt kan man sige, at omega 6 forværrer inflammation (betændelsestilstanden i kroppen) og omega 3 reducerer inflammation. Det er altså vigtigt, at du får en masse omega 3 gennem fisk, nødder, frø og vegetabilske olier. Hvis du er dårlig til at inkorporere disse fødevarer i din kost, kan du også tage fiskeolie som kosttilskud.

Andre sunde fedtkilder, som du bør spise meget mere af, er: Avokado, rigtigt smør (ikke smørbar), kokosolie, nødder, mørk chokolade, hele æg, olivenolie og fede fisk som; laks, sild og ørred.

Husk at du ikke bliver tyk af at spise mere fedt, tværtimod! Du får nemmere ved at forbrænde det fedt, du har på kroppen, og den rette mængde giver dig en langt sundere krop. Så sørg for at spise fedt!

Image

Myte 4: En kalorie er en kalorie

Som du kan se på billederne, er en kalorie ikke en kalorie. Der er kæmpe stor forskel på, hvad din krop får ud af 1000 kalorier burger i forhold til 1000 kalorier grøntsager. Udover at der er langt flere fibre, vitaminer og mineraler i grøntsager, er der også en kæmpe forskel på hvordan kroppen håndterer forskellige fødevare og makronutrienter. Makronutrienter er fedt, kulhydrat og protein

Protein er den makronutrienter, der stimulerer mæthedsfornemmelse mest, så hvis du spiser et højt indhold af protein i dine måltider, vil du derfor generelt spise færre kalorier (1,2).

Flere studier viser, at hvis folk spiser et højere proteinindhold, taber de sig hurtigere og nemmere uden at tælle kalorier (3,4).

I et studie spiste en gruppe mennesker 30% flere kalorier fra protein, og det resulterede i, at de automatisk spiste 441 kalorier mindre pr. dag og tabte sig 4,9 kg på 12 uger (5).

Udover protein er det utrolig vigtigt, at du generelt spiser langt flere grøntsager. Det er de færreste danskere, der får nok grøntsager, og det kan resultere i flere sundhedsmæssige problemer. Hvis du sørger for at få rigeligt med grøntsager, vil du hurtigt forbedre din fordøjelse og dit tarmsystem. Din energi vil desuden også blive markant bedre, hvis du spiser flere grøntsager.     

I stedet for at du fokusere på antallet af kalorier, er det vigtigt, at du fokuserer på kvaliteten, altså gode, sunde og naturlige råvarer. Det vil i de fleste tilfælde give dig et spontant vægttab, så du aldrig behøver at tælle kalorier igen.

Myte 5: Morgenmad er det vigtigste måltid på dagen

Nej morgenmad er ikke det vigtigste måltid på dagen. Faktisk var det Kellogg's, der startede myten for mange år siden, da de startede med at promovere deres sukkerprodukter, og lige siden har det hængt fast i utrolig mange mennesker.

Sandheden er, at det ingen forskel gør, om du spiser morgenmad, hvis du vil tabe dig og have en sund krop.

Hvis du alligevel vælger at spise morgenmad for at få energi i løbet af dagen, er det altafgørende, at du starter dagen med et sundt måltid. Det bedste du kan gøre, er, at begrænse dit indtag af kulhydrat og sukker om morgenen. Derfor bør du ikke spise morgenmadsprodukter, de er ofte fyldt med en masse tilsat sukker. Et morgenmåltid med højt indhold af sukker øger risikoen for, at du senere får lyst til mere sukker, og du risikerer at overspise i løbet af dagen.

I stedet for bør du fokusere på gode råvare, eventuelt en omelet med æg og grøntsager. Det vil både give dig rigeligt af protein og fedt, men også en masse fibre, der giver dig en længerevarende mæthedsfornemmelse.

Myte 6: Du skal lave cardio for at tabe dig

Cardiomyten er måske den myte, der afholder flest mennesker fra at tabe sig. Myten går ud på, at mange tror de taber sig hurtigere ved at løbe en masse.

Problemet med traditionel cardio, som løb, er at det forbrænder langt mindre end folk tror. Hvis du løber en almindelig tur, forbrænder du kun kalorier mens du er i gang, så snart du er færdig stopper din forbrænding relativt hurtigt efter.

En hurtigere og bedre måde at tabe fedt på er ved at lave HIIT træning (high intensity interval training).

Når du træner HIIT træning, laver du intervaller så intensivt som overhovedet muligt. Hvis du træner intensivt nok, er det ikke muligt at fortsætte træningen i mere end 15-20 minutter pr træning. Men du får ikke bare en langt mere tidseffektiv træning, når du laver HIIT, du får også en langt højere forbrænding. Modsat traditionelt cardio giver HIIT træning en langt større efterforbrænding. Når du er færdig med din træning, fortsætter din forbrænding i helt op til 48 timer efter, du er stoppet.

Du får altså en langt større fedtforbrænding, hvis du laver HIIT frem for langsom cardio. (Se video om cardio myten her)

En anden måde at lave HIIT træning på er gennem styrketræning.

Mange mennesker tror, at styrketræning ikke er hårdt nok, så det kan umuligt forbrænde nok? Hvis du træner efter de rigtige træningsmetoder, så kan styrketræning være rigtig effektivt og i mange tilfælde vil du hurtigt kunne ramme din max-puls under styrketræning (lær om de 7 vigtigste træningsmetoder her).

Udover at styrketræning giver dig en langt højere forbrænding end cardio, giver det dig også et langt højere hvilestofskifte. Grunden til dette, er, at når du styrketræner, vil du over tid opbygge en større muskelmasse, og det vil medføre, at din forbrænding automatisk bliver større, så du kan spise mere uden at tage på.

Det er lige det omvendte med langdistanceløb, hvor mange gentagelser resulterer i, at musklerne svinder ind, og medfører til en ringere forbrænding. Når du laver rigtig mange gentagelser, som i løb, vil du desuden udsætte kroppen for et enormt stress, både på led og muskler. Det vil over tid forhøje dit stresshormon, hæve inflammation i kroppen og generelt give dig længerevarende skader og problemer.

Du spilder altså tiden, hvis du forsøger at tabe dig ved at dyrke timevis af traditionel cardiotræning hver uge. I stedet for bør du fokusere på korte intervaller (HIIT) og styrketræning. Det giver dig langt hurtigere resultater på kortere tid.

Konklusion

Det kan være svært, at finde frem til hvad der virker, og hvad der ikke virker, når det kommer til vægttab. Men hvis du får styr på nogle simple grundprincipper, så er der langt større sandsynlighed for, at du opnår et vedvarende vægttab. Det er derfor altafgørende, at du ved hvilke ting, der er rigtige og hvilke der bare er myter, der forhindrer dig i at nå dit mål.

For at komme i mål med et vægttab, er det vigtigt, at du fokuserer på kvaliteten af den mad du spiser, og kvaliteten af den træning du laver. Når du har det, vil du hurtigt begynde at se resultater, og aldrig miste motivationen igen.

Kender du andre vægttabsmyter, der forhindrer folk i at få resultater?
Skriv dem gerne i kommentarfeltet, så hjælper du en masse mennesker med ikke at løbe ind i samme problem.